Fondsparare återvänder till aktier

Fondnyheter

Efter några månader med minussiffror återvände fondsparare till aktiefonder under förra månaden. Samtidigt var intresset fortsatt stort för företagsobligationer. Det visar nya siffror från Fondbolagens förening.

– En urstark septemberbörs fick de aktiva fondspararna att köpa aktiefonder igen efter tre raka säljmånader, säger Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens förening. 

Nettoköpen av aktiefonder uppgick till 4,9 miljarder kronor under september, vilket är den starkaste siffran fört aktiefonder för en enskild månad sedan april i år. Intresset var särskilt stort för Sverigefonder (plus 2,2 mdr under månaden), vilket stärker analysen att sparare påverkats av det förbättrade inhemska börsklimatet. Under september steg Stockholmsbörsen med 6 procent (inklusive utdelningar).

Inflödet aktiefonder plus börsuppgången var den främsta orsakerna till att sparares totala fondförmögenhet i slutet av förra månaden uppgick till rekordhöga 3 874 miljarder kronor.

 

Företagsobligationer fortsätter att locka
Statistiken för september visade också att det stora intresset för företagsobligationer håller i sig. De totala nettoköpen av obligationsfonder på 1 miljard kronor under månaden kom nästan helt från inflödet i företagsobligationsfonder. 

– Att räntepengar går till företagsobligationer är en trend vi sett hela året, hos såväl privatpersoner som professionella investerare, säger Johanna Kull.  

Intresset för korta räntefonder, penningmarknadsfonder, var desto lägre den senaste månaden. Penningmarknadsfonderna gick starkt under sommarmånaderna, men nettoutflödet under september på 1,2 miljarder var andra månaden i rad med en minussiffra.

När det gäller aktiefonder så visar statistiken att sparare fortsätter att sälja Nordamerikafonder, vilket är en trend som pågått sedan i våras. Hittills i år ligger det totala nettoutflödet från Nordamerikafonder på drygt 12 miljarder kronor.          

 

IR-Kalendern